Ονειροκρίτης

There are 2862 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term
Term Definition
Χρώματα

ΜΠΛΕ Το μπλε είναι το πιο βαθύ και άυλο από όλα τα χρώματα, στου οποίου η ματιά χάνεται στο άπειρο. Η φύση το παρουσιάζει από φτιαγμένο από διαφάνεια, δηλαδή συσσωρευμένα κενά. Άδειο από αέρα, άδειο από ωκεανό. Είναι ένα κενό καθαρό και κρύο.

Για τους Αιγύπτιους, το μπλε ήταν το χρώμα της αλήθειας. Για αυτούς το ιερό μπλε ήταν το κατώτατο όριο που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τους Θεούς και το πεπρωμένο του. Και, όπως έλεγε ο Καντίνσκυ, το μπλε προσελκύει τον άνθρωπο στο άπειρο και του ξυπνά την επιθυμία της κάθαρσης και τη δίψα για το υπερφυσικό.

Παρόλα αυτά σε ένα επίπεδο πιο γήινο, δεν πιστεύεται ότι αφορά τον εξαγνισμό των επιθυμιών και αντί του υψηλού επιπέδου πνευματικότητας, θεωρείται χάσιμο, ανεπάρκεια κι απώλεια. Για το λόγο αυτό, πολλές φορές το μπλε έχει αρνητική σημασία και μετατρέπεται σε έναν απειλητικό οιωνό.

Έτσι, μπορούμε να πούμε αν αυτός που ονειρεύεται είναι κοντά στη φύση, τα όνειρα στα οποία κυριαρχεί το μπλε σημαίνουν ένα μεγάλο άνοιγμα στον πνευματισμό, μια μεγάλη κυριαρχία στις αισθήσεις και μια προσεχή επίτευξη εξαγνισμού. Για τους πιο γήινους, τους πιο υλιστές, το ίδιο όνειρο αντιπροσωπεύει μια απειλή για τις ελπίδες, πολλές φορές ζημιογόνες, και έναν προσεχή κίνδυνο που μπορεί να αποφύγει έχοντας αυτά υπόψη.

ΑΣΠΡΟ Στα όνειρα, στα οποία επικρατεί το λευκό, δηλαδή η έλλειψη οποιαδήποτε χρώματος και η ωχρότητα, η άχρωμη όψη των αντικειμένων και των προσώπων συσχετίζεται με το θάνατο.

Μέχρι η Ισπανία να εισάγει στην Ευρώπη το μαύρο χρώμα, ως χρώμα του πένθους, το άσπρο επικρατούσε σε όλον τον κόσμο, κι ακόμα επικρατεί σε ορισμένα μέρη, ως το χρώμα του θανάτου. Ακόμα και τώρα, στα καρναβάλια και σε άλλες εκδηλώσεις, το άσπρο σάβανο και το άσπρο του σκελετού αντιπροσωπεύουν το θάνατο. Στο συμβολισμό του υποσυνείδητου (που είναι του ονείρου), το μόνο παγκόσμιο και διαρκές, το λευκό συνεχίζει να είναι το χρώμα του θανάτου.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με την έννοια της αμαρτίας, το μαύρο διατηρήθηκε για το κακό, ενώ το λευκό έγινε το χρώμα της γέννησης ή της αναγέννησης, του ότι έρχεται από την άλλη πλευρά του θανάτου, ότι δεν έχει βρωμίσει από την αμαρτία.

Για το λόγο αυτό, αν ο θάνατος θεωρείται κάτι κακό, ως το ύψιστο των κακών, το χρώμα του θα είναι το μαύρο, αλλά αν ο θάνατος θεωρείται προέκταση της ζωής, το χρώμα του είναι το λευκό.

Επομένως, φοβόμαστε, στην πραγματικότητα, για τη ζωή των ατόμων, αν τα δούμε στον ύπνο μας χωρίς χρώμα και για αντικείμενα, που στην πραγματικότητα έχουν χρώμα, θα βρεθούν σε απειλή καταστροφής.

Αν όμως τα αντικείμενα μας εμφανιστούν βαμμένα με λαμπερό λευκό και καθαρό (όχι ξεβαμμένο λευκό), αυτό που μας μηνύει είναι εμπιστοσύνη χωρίς προδοσία. Αντίθετα, αν τα άσπρα αντικείμενα είναι βρώμικα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνουμε αντικείμενο προδοσίας.

ΧΡΩΜΑ Λίγα είναι τα θέματα που έχουν τόσο ενδιαφέρον όσο ο συμβολισμός των χρωμάτων, αλλά εδώ θα περιοριστούμε στην ερμηνεία που έχουν στα όνειρα.

Τα χρώματα ήταν πάντα συνυφασμένα με τα βασίλεια, τα στοιχεία και τα συστατικά της φύσης και η συνεχής της παρουσία έχει εντυπωσιάσει το ανθρώπινο πνεύμα, έτσι ώστε να αποκτήσει ένα συμβολισμό, που έχει γίνει παγκόσμιος και βασικός και βασικός στην ερμηνεία των ονείρων.

Έτσι, τα χρώματα στα όνειρα μεταφράζουν τις τάσεις μας και τον εσωτερικό μας αυθορμητισμό, εκείνες τις καταστάσεις της ψυχής, που κυριαρχούν στο όνειρο, στο οποίο δίνουν βασικά συμπληρώματα στην ονειρική ερμηνεία.

Εδώ δεν μπορούμε να αναλύσουμε όλα τα χρώματα (κάτι το οποίο κάνουμε πιο αναλυτικά για κάθε χρώμα) και θα περιοριστούμε στο να δώσουμε βασικές ερμηνείες. Κατά κύριο λόγο, τα βασικά χρώματα για τα όνειρα είναι:

ΜΠΛΕ:Χαρακτηριστικό του Δία, του ουράνιου Θεού, των αισθημάτων και των θρησκευτικών σκέψεων, της αθωότητας. Είναι βασικά το χρώμα της αφοσίωσης.

ΠΡΑΣΙΝΟ:Το χρώμα της Αφροδίτης και της φύσης, της γονιμότητας, της συμπάθειας και της προσαρμοστικότητας. Είναι βασικά το χρώμα του αισθησιαμού και της αντίληψης.

ΚΙΤΡΙΝΟ:Χαρακτηριστικό του Απόλλωνα, Θεού του Ήλιου, του χρυσού, της γενναιοδωρίας και του φωτός. Είναι βασικά το χρώμα της διανόησης.

ΚΟΚΚΙΝΟ:Χαρακτηριστικό του Άρη, Θεού του πολέμου, της φωτιάς, του πάθους, του αναβρασμένου αίματος. Είναι βασικά το χρώμα του αισθήματος.

Ψυχολογικά, όλα τα υπόλοιπα χρώματα θεωρούνται αποτέλεσμα από το συνδυασμό των παραπάνω χρωμάτων, στα οποία, μερικές φορές, ενώνονται, το άσπρο και το μαύρο. Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

ΜΩΒ: Συμβολίζει την ανάμνηση, τη νοσταλγία, το όριο με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ένα μίγμα της αφοσίωσης (μπλε) και του συναισθήματος (κόκκινο).

ΓΚΡΙ:Είναι το χρώμα της κατάθλιψης, της αδιαφορίας, της συνήθειας και της στάχτης. Είναι η ουδετεροποίηση των χρωμάτων.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Είναι το χρώμα της υπερηφάνειας και της φιλοδοξίας. Είναι η διανόηση (κίτρινο) του πάθους (κόκκινο).

ΡΟΖ:Είναι το χρώμα της σάρκας, του αισθησιασμού, της τρυφερότητας. Είναι το μίγμα του άσπρου(περιορισμός, γέννηση) και του κόκκινου (πάθος).

ΧΡΥΣΑΦΙ:Είναι η μυστική όψη του ήλιου.

ΑΣΗΜΙ:Είναι η μυστική όψη της σελήνης.

Και η λίστα είναι ατελείωτη και θα μπορούσε να συνεχιστεί πολύ πιο κάτω.

ΠΑΣΤΕΛ: Δεν αναγνωρίζουμε και δεν αντιμετωπίζουμε κάποια συναισθήματά μας. Υπάρχει κάποια αμφιβολία στη ζωή μας.

ΚΑΦΕ Το καφέ είναι το χρώμα της γης. Είναι ζεστό, ήρεμο, μητρικό και απλό. Επομένως, αν στα όνειρα μας βλέπουμε με καφέ ρούχα, ή ανάμεσα σε καφέ υφάσματα ή αντικείμενα, αντανακλά την επιθυμία ή την προαίσθηση ότι θα έχουμε μια ζωή φυσική κι απλή.

ΠΡΑΣΙΝΟ Το πράσινο είναι το χρώμα της βλάστησης και των καθαρών και αναζωογονητικών νερών. Σε όλες τις θρησκείες είναι ένα χρώμα ιερό, σύμβολο της ζωής, της ελπίδας και της αθανασίας. Από την αρχαία Αίγυπτο, όπου ήταν το χρώμα του Όσιρη, μέχρι το Ισλάμ, όπου ήταν το χρώμα της κάπας του Μωάμεθ κάτω από την οποία σκεπάζονταν η Φατιμά, ο Αλή κι όλοι οι άμεσοι μαθητές του, για να γλιτώσουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου και του Χριστιανισμού, ο οποίος δίνει στο χρώμα μια ανώτερη αρετή: την Ελπίδα.

Αλλά όμως το πράσινο είναι το χρώμα του δηλητήριου και του θανάτου. Στην Αίγυπτο ήταν τόσο μεγάλος ο φόβος για τις γάτες με πράσινα μάτια, όπου καταδικάζονταν σε θάνατο, όποιος σκότωνε μια τέτοια. Για εμάς, ως χρώμα της βλάστησης, έχει διπλή ερμηνεία, αφού το δάσος, είναι τόσο ο πνεύμονας της γης όσο και η πράσινη κόλαση. Και να μην ξεχνάμε ότι αν το σμαράγδι είναι η παπική πέτρα, το ίδιο ήταν και για τον Σατανά.

Επίσης το πράσινο, όπως η βλάστηση, εκφράζει ότι είναι αβέβαιο, ότι δεν έχει ωριμάσει και όταν το κάνει μπορεί να το κάνει με οποιαδήποτε μορφή, καλή ή κακή.

Γι’ αυτό το λόγο στα όνειρα, το πράσινο είναι ένας δισυπόστατος οιωνός, που εξαρτάται από τις καταστάσεις. Όταν το όνειρο αφορά το κρύο και το χιόνι, ή μια έρημο, αν βλέπουμε πράσινο αποτελεί μια υπόσχεση ζωής κι ελπίδας, που μετά από αυτήν την στείρα και δύσκολη εποχή, έρχεται με τη μορφή μιας νέας δημιουργίας, μιας νέας ζωής, μετά από μια αρρώστια έρχεται ως θεραπεία κι υγεία. Παρόλ’ αυτά, αν στο όνειρο υπάρχει υπερβολικό πράσινο σημαίνει μια υπερχείλιση της ενστικτώδους ζωής, που μπορεί να πνίξει την υπόλοιπη προσωπικότητα.

Σε γενικές γραμμές, το ονειρικό πράσινο είναι το πράσινο της ευαισθησίας και της ανωριμότητας, και δείχνει ότι αυτό, που περιμένουμε να έρθει χρειάζεται δουλειά, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να το βάλουμε σε εφαρμογή.

Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL